2008-09-30

Rangie Amitirigala

Ingvar Gräsbergs vän sedan många år, Rangie Amitirigala, föddes på Sri Lanka 1940. Hans far var en av de större plantageägarna i ett område en bit öster om huvudstaden Colombo. När plantagen, som heter Naratale Estate, var som störst bestod den av 3000 hektar och hundratals arbetare. Man odlade gummi och te.

Vid 18 års ålder flyttade Rangie i likhet med många andra unga män från de finare familjerna på Sri Lanka till England för att utbilda sig. Han arbetade på Philips i England och i Holland för att, sedan han träffat sin schweiziska fru Rita, flytta till Schweiz 1978 och arbeta för dåvarande BBC (nuvarande ABB).
Ingvar träffade Rangie i samband med han och hans familj flyttade till Schweiz 1989. Han blev lite av Ingvars räddare i nöden när han kastades in i ett stort projekt för leverans av informationssystem till den schweiziska järnvägen. Det var en mycket turbulent tid inte minst beroende på att den schweiziska nationalklenoden BBC blivit uppköpta av svenska Asea.
Efter Rangies fars död fanns det ingen som drev plantagen vidare. En mycket stor del av ägorna hade dessutom annekterats av den socialistiska regeringen . Ett som det visade sig stort misstag eftersom det ledde till att mycket odlingsmark över landet förstördes. År 2003, sedan Rangie pensionerats, bestämde sig Rangie och hans fru Rita för att sälja sitt hus i Schweiz och flytta till Sri Lanka. Deras vuxna barn Isis och Alexis stannade dock kvar i Europa.

Iden är att på plantagen odla biodynamiskt gummi, kanel och te. Biodynamisk odling innebär att inga som helst växtgifter eller konstgödsel används och att allt drivs enligt gamla beprövade metoder absolut giftfritt. Idag börjar man kunna se de första resultaten och gummiproduktionen har börjat ge en positiv avkastning.I teodlingen har man valt att koncentrera sig på så kallat ”silver tip tea” som har ett högt pris men är svårt att odla. Plantagen har idag runt 10 anställda, i huvudsak tamiler som anses vara goda arbetare. Rangie har en arbetsgenomgång varje morgon och lön betalas ut en gång i veckan. En arbetsdag kostar cirka 20 (!) kronor per anställd.

Inga kommentarer: